50 år siden Gullfireren

Bilde av Gullfireren. Foto: NTB Scanpix.

Torsdag 25. oktober er det 50 år siden Norge tok OL-gull i K4 1000 meter Mexico-lekene 1968. Dette var Norges eneste gull under disse olympiske lekene og med tiden 3.14.24 var begrepet Gullfireren dannet. Kajakken ble padlet av Egil Søby, Steinar Amundsen, Tore Berger og Jan Johansen. Gullfireren vant siden både VM og EM.

Egil og Jan padlet begge for Tønsberg Kajakk Klubb og har gjort en betydelig innsats, både for klubben og for Norge gjennom systematisk treningsarbeid og innførte en vinnerkultur som inspirerte mange andre. Begge har fortsatt å padle og det er ikke lenge siden Jan ble observert på klubbhuset for en tur med kajakken.

Tønsberg Kajakk Klubb vil med dette gratulere med triumfen den gang og takke for betydningen det hadde for rekruttering til kajakksporten i årene etter.

Klubben har samlet noen linker til dekningen av Gullfireren under fanen historie. Dersom du ønsker å se det spennende løpet på nytt så finnes det på denne linken. Tønsberg Blad gjorde også stas på Gullfireren med dette bildet av de 4 i en artikkel om TKKs jubileumsløp i 2010.